Site icon Jogbogozó

Szolgálati nyugdíj vagy korhatár előtti ellátás?

szolgálati nyugdíj

Ükapám obsitja

Spread the love

Kedves Látogató!

A korhatár előtti ellátás igénybevételével kapcsolatban felmerült a kérdés, hogy aki azt igénybe veszi, jár-e neki a szolgálati nyugdíj? Tehát szolgálati nyugdíjasként vonulhat-e vissza, és igénybe veheti-e az ezzel járó – valljuk be, nem túl bőkezűen mért – kedvezményeket.


 

De ki is a szolgálati nyugdíjas?

A hivatásos állományból nyugállományba került

Szolgálati nyugdíj vs. korhatár előtti ellátás

A rendvédelmi szerv hivatásos állományából jelenleg tehát csak a szolgálat felső korhatárának betöltése után lehet szolgálati nyugdíjba menni. A hivatásos szolgálat felső korhatára pedig a hivatásos állomány tagjára irányadó társadalombiztosítási öregségi nyugdíjkorhatár, amely az 1957-ben vagy azután születettek számára a betöltött 65. életév. (Ez alól csak a nők kedvezményes öregségi nyugdíját igénybe vevők kivételek. Erről a „Nők40” nyugdíj feltételei című bejegyzésemben részletesen írok.)

A korhatár előtti ellátásról rendelkező törvény szerint a rendvédelmi szerveknél hivatásos állományban szerzett korkedvezmény csupán az egyik jogcím. Ennek megfelelően a korkedvezmény alapján igénybe vett korhatár előtti ellátás egy „civil” jogintézmény. Ha ezt igénybe vesszük, már nem vagyunk a rendvédelmi szerv tagjai.

Tehát a korhatár előtti ellátás után szolgálati nyugdíj nem jöhet szóba. Ez valóban igazságtalan azokkal szemben, akik a rendvédelmi testület tagjaként kérik a korhatár előtti ellátást. A probléma álláspontom szerint csak jogalkotással oldható fel. De a jelen állás szerint a korhatár előtti ellátás után szolgálati nyugdíjról nem lehet szó.


 

De mik is azok a kedvezmények, amelyek szolgálati nyugdíjasként járnának nekünk?

A törvény előírása szerint a szolgálati nyugdíjas a nyugállományba helyezését követően is köteles a rendvédelmi szervhez, korábbi beosztásához és rendfokozatához méltó magatartást tanúsítani.

Tehát a fentieket kell mérlegelnünk akkor, amikor a korhatár előtti ellátás igénybevételéről vagy a szolgálati nyugdíjba vonulásról döntünk. Persze figyelembe kell venni azt is. hogy a szolgálati nyugdíj előtt kérhetjük a nyugdíj előtti rendelkezési állományba helyezésünket is.

 

A szolgálati nyugdíj előtti rendelkezési állomány

A hivatásos állomány tagját

a hivatásos szolgálat felső korhatárának elérése előtt öt évvel

nyugdíj előtti rendelkezési állományba kell helyezni,

ha legalább harminc év tényleges szolgálati idővel rendelkezik.

 

Mivel jár a szolgálati nyugdíj előtti rendelkezési állomány?

A hivatásos állomány nyugdíj előtti rendelkezési állományba helyezett tagja

Összevetve a szolgálati nyugdíj és a korhatár előtti ellátás előnyeit és hátrányait, az alábbi következtetésre juthatunk:

A ránk vonatkozó öregségi nyugdíjkorhatár betöltésekor csak a rendvédelmi szervtől visszavonulva vehetjük igénybe a szolgálati nyugdíjat az azzal járó kedvezményekkel együtt. Ez előtt öt évvel vagy kérelemre, vagy parancsnoki döntés alapján a szolgálati nyugdíj előtti rendelkezési állomány is szóba jöhet, amelyre a nyugdíjunknak megfelelő összeget kapjuk illetményként.

Ha azonban a hivatásos szolgálati viszonyunk az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt megszakadt, már csak a korhatár előtti ellátás jöhet szóba akkora összegű ellátással, mintha öregségi nyugdíjba vonultunk volna.

Akik 5 évnél több korkedvezményt gyűjtöttek össze, nekik aktív állományúként is érdemes megfontolniuk a korhatár előtti ellátás választását, mivel annyival előbb vonulhatnak vissza az aktív szolgálattól. Itt viszont figyelembe kell venni azt is, hogy a szolgálati nyugdíj és az ezzel járó kedvezmények nem, hanem a „civil” nyugdíj jár nekik.

 


Kedves Látogató!

A  bejegyzéshez a Facebook oldalamon kommentelhetsz!

A  bejegyzést megalapozó jogszabályok kivonata itt elérhető.

A bejegyzés tartalmához fűzött fontos figyelmeztetést olvashatsz itt.

Exit mobile version