Site icon Jogbogozó

8 napig még nem késő!

Spread the love
Kedves fuvarozók és gépjárművezetők!

Ma arról próbálok a teljesség igényével tájékoztatást adni, hogy mikor úsztatjuk meg a közúti ellenőrzés során a közigazgatási bírság egy részét, ha figyelünk egy fontos jogvesztő határidő betartására.


Előfordul, hogy a helyszíni ellenőrzés során derül ki, hogy a szállítmányt kísérő egyes okmányok otthon maradtak, amely bizony bírságot von maga után. A jogalkotó egyes esetekben, bizonyos feltételek fennállása esetére biztosítja, hogy a feledékenységünkért ne a teljes összegű bírsággal bűnhődjünk. Így amennyiben az ellenőrző hatóság az alább felsorolt okmányok valamelyikének hiányát állapítja meg, de a hiányzó okmány megléte a kormányhivatali nyilvántartásából megállapítható, vagy a nyilvántartásban nem szereplő, az ellenőrzés időpontjában minden kétséget kizáróan érvényes okmányt az ellenőrző hatóságnak – az ellenőrzés napját követő 8 napos határidő letelte előtt – bemutatják, a közigazgatási bírság összege az egyébként kiszabandó összeg fele, de legfeljebb 30 000 forint.

 

Tehát melyek ezek az okmányok?

esetén.

Tehát ha ezen okmányok bármelyike hiányzik a közúti ellenőrzés során, a közúti ellenőrzés napját követően nyolc napunk van arra, hogy az ellenőrzés napján érvényes okmányt utólag az ellenőrző hatóságnál bemutassuk.

Figyelem! A jogszabály nem munkanapról, hanem naptári napról rendelkezik, és nem fogadható el az ellenőrzést követően kiállított bármely okmány, annak érvényesnek kell lennie az ellenőrzés pillanatában. Tehát ha van esély a kármentésre, minél hamarabb keressük meg az ellenőrző hatóságot, és mentsük a menthetőt!

 

Üdv:
Árpi


8 napig még nem késő!

A bejegyzéshez a Facebook oldalamon kommentelhetsz!

A bejegyzést megalapozó jogszabályok kivonata itt elérhető.

A bejegyzés tartalmához fűzött fontos figyelmeztetést olvashatsz itt.

 

Exit mobile version