Hegymászás nehézségi fokozatai

Spread the love

A hegymászás nehézségi fokozatai a különböző skálák szerint:

UIAA : Alpinista Szövetségek Nemzetközi Uniója

UIAA skála: az egyik legelfogadottabb, sziklamászó utak technikai szintje

0. – Turistaút.

Mászás nélküli túrák, ide tartoznak a jelzéssel ellátott turistautak is. Kéz használatára nincs szükség, de még a jelzett turistautak is igen meredek lejtőn vezetnek.

I. – Könnyű.

Meredek terep. Helyenként szükséges a kezek használata. Tájékozódó képesség és a sziklák közötti szédülésmentesség nélkül nem végezhető.

II. – Alig nehéz.

Gyakoribb kézhasználat szükséges az egyensúlyozás érdekében. Gyakorlottak kötél nélkül, kezdők helyenként kötéllel másszák. Hegymászó tanfolyam elvégzése után tanácsos belevágni.

III. – Kissé nehéz.

A terep közel függőleges is lehet, de fogások lépések bárhol vannak. Magashegyi tapasztalat, kötélbiztosításban és ereszkedésben való jártasság szükséges hozzá.

IV. – Nehéz

Köztes biztosítások használata nélkülözhetetlen, gyakoriak a kitett, exponált szakaszok, lefelé általában ereszkedni kell. A kötélkezelésen kívül a stand építésben és a köztesek behelyezésében is gyakorlatra van szükség.

V. – Nagyon nehéz

Köztes biztosítások gyakori használata. Gyakran kettős kötéltechnika alkalmazása szükséges. A fogások és állások ritkák, kicsik. Csak jó erőnlétű, és gyakorlott mászónak ajánlott.

VI. – Rendkívül nehéz

Kiváló egyensúlyérzék, nagy ujjerő szükséges hozzá. A fogások és lépések gyakran hiányoznak. Csak tökéletes mászó tudás és nagy tapasztalat, megfelelő edzettség mellett javasolható. Ez a szint megköveteli az eszközök alkalmazásában a tökéletes jártasságot.

VII. – Kivételesen nehéz

Csak technikailag és fizikailag nagyon jól felkészült mászónak ajánlható. Pszichésen is nagy megterhelést jelent.

VIII/ IX / X.

Ezen nehézségi fokozatokkal jellemzett utak inkább csak a sportmászók, akrobatikus sziklamászók számára mászhatók, optimális lelki és fizikai állapotban, optimális mászási körülmények között. Ezen utak megmászásához a fentieken kívül különleges adottságok is szükségesek.

„+” ; „-” jelzés,

pl: III- A (-) jelzés az adott kategórián belül a könnyebbik besorolást jelenti, átmenetet képez az (II+) és a (III) szint között. Az (II) és a (III) fokozatban leírtak jellemzik, de a tiszta (III)-as szintnél egy árnyalattal könnyebb.

 

IFAS: International French Adjectival System

A hóval és jéggel borított hegymászóutak nehézségének besorolására használt IFAS (International French Adjectival System) skála.

F – Facile (Könnyű)

Gyalogtúra, kisebb mászással meredek havas úton. A lejtő szöge 0-30 fok.

PD – Peu Difficile (Kevésbé nehéz)

A lejtő szöge 30-50 fok. Közepes technikai tudás már szükséges hozzá, sziklás, havas és jeges felszínű kombinált útvonalon. Kötél, jégcsákány és hágóvas használata elengedhetetlen.

AD – Assez Difficile (Meglehetősen nehéz)

Az út néhány szakasza meredek. A lejtő szöge 50-70 fok. Tökéletes elméleti és gyakorlati mászótudást igényel sziklán, havon és/vagy jégen.

D – Nehéz (Difficile)

Az útvonal már tartósan meredek. A lejtő szöge helyenként 70-90 fok meredekségű. Tökéletes elméleti és gyakorlati mászó tudást igényel sziklán, havon és/vagy jégen.

TD – Nagyon nehéz (Tres Difficile)

Az út megtételéhez nagy fizikai erőnlétre van szükség. A lejtő szöge tartósan 70-90 fok. Nagyon nehéz, technikailag a legfelkészültebbek vágjanak neki, tökéletes elméleti és gyakorlati mászó tudást igényel sziklán, havon és/vagy jégen.

ED – Szélsőségesen nehéz

Ez a legnehezebb még elképzelhető mászás havon, jégen.

ABO – Az ED-nél is nehezebb

Sokkal nehezebb, mint az elképzelhető legnehezebb.

WI : Winter Ice

Jégfalak (vízjég) nehézségi besorolása.

WI 1

Egyszerű jég, max 60 fok meredekség.

WI 2

60 – 70 fok meredekségű kötélhossz, jó minőségű jég, rövid meredek szakaszokkal.

WI 3

70 – 80 fok meredekségű kötélhossz, jó minőségű jégen, meredek felszökésekkel, jó minőségű jégen, jó biztosítási lehetőségek.

WI 4

Folyamatosan 75 – 80 fokos meredekségű szakaszok, általában jó minőségű jégen, elfogadható biztosítás mellett.

WI 5

85-90 fokos, határozottan meredekebb kötélhossz, jó minőségű jégen.

WI 6

Folyamatosan meredek kötélhosszak pihenőhelyek nélkül, rossz minőségű jégen. A köztesbiztosítás nem megbízható.

WI 7

Több kötélhossz függőleges vagy áthajló, törékeny, rossz minőségű jégen. A biztosítás nehéz vagy lehetetlen.

 

Klettersteig (via ferrata) utak nehézségi besorolása

A – B

Hegyi turistautak, melyek meredek lejtőkön, kitett ösvényeken vezetnek, helyenként drótkötéllel biztosítva. Ha az út hosszabb,tisztán sziklás részen visz keresztül, a falba temérdek vas fül, szög, cső, létra, stb. lesz segítségünkre.

C

Élvezetesebb, tagoltabb sziklán vezető utak. Általában a kiálló vasak és drót megfogása nélkül sziklát fogva is mászható utak.

D

Kevésbé gyakorlott Via Ferratazók számára még teljesíthető, de már kemény fizikai megpróbáltatást okozó utak. Kezdésnek semmiképp nem ajánlatosak!

E

E azaz extrém nehézség. Jó fizikai kondíció szükséges az ilyen utak mászásához. Nehézségüket nem csak az áthajló szakaszaik, hanem hosszúságuk adják. Csak akkor menjünk ilyen túrára, ha hosszú D nehézséget könnyedén mászunk. Egyes estekben elkél a kötélbiztosítás is, mely természetesen csak szakszerűen végrehajtva nyújt biztonságot és menekülési lehetőséget.

F

Szuper extrém klettersteigek.

Gyakran, vagy folyamatosan áthajló, kitett szakaszokra számítsunk ilyen besorolású utak esetén.

Forrás

Vissza az egészségkárosodási ellátás című bejegyzéshez!