a pénzügyőrök új jogállása

A hivatásos állomány megmaradt korkedvezménye

Spread the love

Kedves Kollégák és volt Kollégák!

 

A hivatásos állomány megmaradt korkedvezménye címmel írt bejegyzésem azokhoz a hivatásos állományú kollégákhoz szól, akik 2004. december 31-én (hölgyek 2006. december 31-én) már a Hszt. szerinti hivatásos állományban voltak.

Nem igazán köztudott, hogy amikor egy tollvonással eltörölték sok más korkedvezmény és korengedmény mellett a szolgálati nyugdíj intézményét, az akkor aktív hivatásos állományú munkavállalók egy kis szépségflastromot kaptak a szerzett jogok eltörlésére. Ez pedig annyiból áll, hogy a már leszolgált évekre visszamenőlegesen és 2014. december 31-ig bezárólag korkedvezményre szereztünk jogosultságot, amelyet viszont érvényesítenünk kell, mert ha nem kérjük, azt nem adják automatikusan (A törvény a „kérheti” fordulatot használja, ami bizony annyit jelent, hogy ha nem kérjük, nem kapjuk.)

 

Hogy mi is pontosan ez a korkedvezmény?

 

A mindenkori öregségi nyugdíjkorhatárhoz képest kétévi korkedvezményben részesül az a férfi, aki legalább tíz és az a nő, aki legalább nyolc éven át korkedvezményre jogosító munkakörben dolgozott.

A korkedvezmény további egy-egy év a korkedvezményre jogosító munkakörben végzett minden újabb öt-, nőnél négyévi munka után. A korkedvezményre jogosító különböző munkakörökben (munkahelyeken) eltöltött időket egybe kell számítani.

A jobb szemléltetés érdekében egy táblázatban összefoglaltam a leglényegesebb adatokat. A „Szolgálati viszony kezdete” oszlopban feltüntetett dátumok azok a legkésőbbi időpontok, amikor már szolgálati viszonyban kellett lenned ahhoz, hogy az adott sorban feltüntetett kedvezményt igénybe vehesd. Ha esetleg megszakításokkal voltál korkedvezményre jogosító munkakörökben, a szolgálati viszony kezdetét a megszakítások időszakával korrigálni kell. És nem szabad elfelejteni, hogy csak a 2014. december 31-ig terjedő időszak számolható, a későbbi időszakra korkedvezmény nem jár. Úgyszintén nem jár korkedvezmény, ha 2014. december 31-én nem volt meg a tíz, illetve nyolc éved hivatásos szolgálatban.

Férfi

Szolgálati viszony kezdete Betöltött évek száma Korkedvezmény (év)
2004.12.31

10

2

1999.12.31

15

3

1994.12.31

20

4

1989.12.31

25

5

1984.12.31

30

6

1979.12.31

35

7

 

Szolgálati viszony kezdete Betöltött évek száma Korkedvezmény (év)
2006.12.31

8

2

2002.12.31

12

3

1998.12.31

16

4

1994.12.31

20

5

1990.12.31

24

6

1986.12.31

28

7

1982.12.31

32

8

 

Mi számít korkedvezményre jogosító munkakörnek?

A korkedvezményre jogosultság szempontjából figyelembe kell venni az a Magyar Honvédségnél, a rendvédelmi szerveknél és a polgári nemzetbiztonsági szolgálatoknál

  1. a) hivatásos szolgálatban ténylegesen eltöltött szolgálati időt,
  2. b) nem hivatásos szolgálatban vagy más állam hadseregében eltöltött és az a) pont szerinti hivatásos szolgálatba beszámított időt és
  3. c) a fegyveres szerveknél továbbszolgáló állományban 1960. december 17-e után eltöltött időt is.

Hogyan kell kérni a korkedvezmény megállapítását?

A nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnél elektronikus úton kell kezdeményezni az adategyeztetést a Magyar Államkincstár honlapján itt. (Ügyfélkapus regisztráció szükséges!)

Az egyeztetési eljárás megindítása a „Kérelem adategyeztetési eljárás iránt” ÁNYK űrlap beküldésével lehetséges. ONYFKIERT_KERELEM_334474318415900


Az eljárás évente egyszer ingyenes.

Az adategyeztetési eljárás eredményeképpen letisztázott adatokat ismeri el és jegyzi be a hatóság a nyugdíjbiztosítási hatósági nyilvántartásba.

 

Miért fontos ez az egyeztetési eljárás?

Mindannyian tudjuk, hogy az idő múlásával egyre nehézkesebb a hatósági nyilvántartás esetleges pontatlanságait, hiányosságait korrigálni, ezért bár még sokunknak távolinak tűnik a nyugállomány, jobb naprakészen tartani az iratainkat. Ugyan a jogszabály nem szab időben korlátot a megszerzett jogaink érvényesítésére, tehát a 2014. december 31-ig megszerzett jogosultságunkat bármikor érvényesíthetjük, de sajnos már láttunk olyat, hogy a betonbiztosnak tűnő dolgok egyik napról a másikra megváltoztak. Tehát ami a zsebünkben van, az már a miénk.

Előfordulhat, hogy nem fogjuk igénybe venni a korkedvezményt pályafutásunk végén, de ez olyan biztosíték az öregségi nyugdíjkorhatár előtti 2 vagy több évre, amely az adott időszakon belül bármikor érvényesíthető.

Ha hivatásos állományban maradunk a szolgálat felső korhatáráig, valóban nincs erre a kedvezményre szükségünk, de ha a nyugdíj előtti rendelkezési állomány és a nyugdíj között lehet választani, már akkor már kétesélyes a válasz. Arról már nem is beszélve, ha időközben leszerelünk és már civilként megyünk nyugdíjba, ez a korkedvezmény akkor is jár nekünk!

 

Tehát minden érintettnek javaslom a korkedvezmény mielőbbi elismertetését!

 

Üdv:

Árpi

 

Köszönet a segítségért Dr. Búza László barátomnak!


A hivatásos állomány megmaradt korkedvezménye című bejegyzéshez a Facebook oldalamon kommentelhetsz!

A hivatásos állomány megmaradt korkedvezménye című bejegyzést megalapozó jogszabályok kivonata itt elérhető.

 

A hivatásos állomány megmaradt korkedvezménye ímű bejegyzés tartalmához fűzött fontos figyelmeztetést olvashatsz itt.

Tovább a folytatáshoz!