a pénzügyőrök új jogállása

NAV meghatalmazás érvényessége

Spread the love

Kedves Látogató!

A mai bejegyzés tárgya a  NAV meghatalmazás érvényessége, illetőleg elfogadhatósága az adóeljárás egyes szakaszaiban.


Az adóeljárások legkellemetlenebb fajtája az adóellenőrzés, amelyben gyakran veszünk igénybe esetileg meghatalmazott képviselőt.

Nagyon fontos tudni, hogy az adóigazgatási eljárás három szakaszra tagolódik. Magába foglalja az ellenőrzést, a hatósági eljárást, továbbá az adóvégrehajtást.

Az eljárás mely szakaszára vonatkozik egy NAV meghatalmazás?

A képviselő meghatalmazása során figyelni kell arra, hogy a meghatalmazottat az eljárás mely szakaszára jogosítjuk fel képviseletre.

Amennyiben az ellenőrzést követő hatósági eljárás alatt is meghatalmazotti képviseletet kívánunk igénybe venni, akkor a meghatalmazást ennek megfelelően kell megszövegezni. Meg kell jelölni, hogy az ellenőrzésre, a hatósági eljárásra, az adóvégrehajtásra, ezen adóeljárási szakaszok bármely kombinációjára vagy akár mindháromra kiterjed a meghatalmazásunk. Ennek hiányában a meghatalmazás érvényessége az egyes eljárási szakaszokban kérdésessé válhat.

A fenti esetre vonatkozik a Kúria  Kfv.I.35.450/2019/8. számú ítélete, melynek elvi tartalma az alábbi:

„Az adóigazgatási eljárás több szakaszra tagolódik, ezért a meghatalmazás során az adózónak kellő körültekintéssel kell eljárnia, hogy a meghatalmazottat az eljárás mely szakaszára jogosítja fel képviseletre. ”

A Kúria  Kfv.I.35.450/2019/8. számú ítélete itt elérhető:

Az adóhatóság által ajánlott NAV meghatalmazás minták itt elérhetők.

A  bejegyzés tartalmához fűzött fontos figyelmeztetést olvashatsz itt.

 

Üdv:

Árpi 

Vissza a kezdőlapra!